ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ 16. ЈУНА У БОЛНИЦИ И ДОМУ ЗДРАВЉА

У недељу 16. јуна 2024. године од 8 до 17 часова, у Болници и Дому здравља Здравственог центра Смедеревска Паланка биће омогућени бесплатни превентивни прегледи за грађанство.
Од специјалистичких прегледа овога пута акценат је на превенцији, па је у фокусу педијатријска популација, деца и школарци, којима је омогућен општи преглед педијатрау Служби за здравствену заштиту деце и школске деце Дома здравља Смедеревска Паланка, као и преглед офталмолога и дерматолога у Дому здравља Смед. Паланка и преглед оториноларинголога у ОБ “Стефан Високи”.
За одрасло становништво биће омогућен ултра-звук абдомена, који ће се обављати у ултразвучном кабинету ОБ „Стефан Високи“ у Смед. Паланци.
У недељу ће бити могуће урадити и лабораторијске анализе у лабораторији ОБ „Стефан Високи“ и то:
Тумор маркер општи ( ЦЕА), тумор маркер (ЦЕА-19.9), затим (АФП) алфафетпротеин (одређује се особама које имају знакове и симптоме обољења јетре, тестиса или јајника), ККС, гликемија.
Такође ће бити омогућен преглед дерматолога-преглед младежа, у дерматолошкој амбуланти Дома здравља и преглед лекара опште праксе са мерењем крвног притиска (ТА) у Служби за здравствену заштиту одраслог становништва у Дому здравља Смед. Паланка.
Превентивни прегледи за грађанство су прилика да се потпуно бесплатно прегледају чак и грађани без здравственог осигуранаја, тј. без оверене здравствене књижице.
Заказивање није потребно, већ је довољно само да грађани оду до здравствене установе од 08-17 часова и преконтролишу своје здравствено стање.
Превентивни прегледи биће организовани у недељу 16. јуна широм Србије. Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције и да превентивне прегледе учини приступачним свим грађанима Србије.

 

Таши - Таши

Ускоро ће бити 5 година успешне сарадње са нашом здравственом установом на Пројекту поделе поклон пакета свим породиљама на територији Р. Србије “Таши – Таши“, по препоруци Министарства здравља РС.
Аппелло ДОО чији је спонзор „Лидл Кд Србија“, поводом отварања објекта „Лидл“ у Смед. Паланци 06.06.2024. године, спремли су богат садржај пакета „Бебина чаробна кутија“, са својим производима намењеним мајкама и и бебама, родјеним од 06.-12.06.2024. године.
Поред тога „Лидл Кд“ је обезбедио и 5 пакета својих производа за медицинско особље.
Овај вид донације у сарадњи са компанијом „Лидл Кд“, Аппелло ДОО организује већ четврту годину са свим породилиштима у градовима где „Лидл“ отвара своје објекте.
Велика захвалност у име Опште болнице „Стефан Високи“ и у име свих мајки!!!

ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ 26. МАЈА У БОЛНИЦИ И ДОМУ ЗДРАВЉА

У недељу, 26. маја 2024. године, од 8 до 17 часова, у дому здравља и Болници Здравственог центра Смедеревска Паланка биће омогућени бесплатни превентивни прегледи за грађанство.

Од специјалистичких прегледа овога пута акценат је на превенцији, па је у фокусу педијатријска популација, деца и школарци, којима је омогућен преглед специјалисте физијатрије, у Служби за физикалну медицину Опште болнице Стефан Високи, на Кисељаку.

За одрасло становништво биће омогућен преглед код пнеумофтизиолога уз ренген снимање плућа по процени лекара, а за популацију изнад 50 година живота која има знатан пушачки стаж (најмање 30 година) ренген снимак плућа ће бити обавезан у склопу ових превентивних прегледа. Ови прегледи ће се обављати у АТД-у Дома здравља Смедеревска Паланка (иза болнице).

У недељу ће бити могуће урадити и лабораторијске анализе: крвна слика, хормони штитасте жлезде ФТ4, ФТ3, ТСХ, тумор маркер простате за мушку популацију – ПСА. Узорковање крви ће се обављати у лабораторији Опште болнице Стефан Високи.

Превентивни прегледи за грађанство су прилика да се потпуно бесплатно прегледају чак и грађани без здравственог осигурања, тј. без оверене здравствене књижице.

Заказивање није потребно, већ је довољно само да грађани оду до здравствене установе, од 8 до 16 сати, и преконтролишу своје здравствено стање.

Превентивни прегледи биће организовани у недељу у око 170 здравствених установа широм Србије. Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције и да превентивне прегледе учини приступачнијим грађанима.

U NEDELJU 19. MAJA BESPLATNI PREVENTIVNI PRELEDI

U više od 160 zdravstvenih ustanova u Srbiji u nedelju, 19. maja u periodu od 8 do 17 časova biće organizovani besplatni preventivni pregledi.

Ministarstvo zdravlja besplatne preventivne preglede organizuje u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju.

Tom prilikom, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i uputa, izmere krvni pritisak, urade EKG i ultrazvučni pregled abdomena, i provere nivo šećera u krvi i kompletnu krvnu sliku u laboratorijama.

Ministarstvo zdravlja i ovim putem poziva građane da učestvuju u nedeljnoj akciji, obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.

U Zdravstvenom centru Smederevska Palanka pregledi će se obavljati u Opštoj bolnici Stefan Visoki, te je potrebno da se građani samo jave na prijemni šalter u centralnom holu bolnice i biće usmereni na pomenute preglede.

Svеtsкi dаn higiјеnе ruкu - 5. mај 2024. gоdinе

ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ У НЕДЕЉУ 21. АПРИЛА

С обзиром на то да је фокус здравствене заштите стављен на превенцију, у недељу 21. априла од 8 до 16 сати у око 170 здравствених установа широм Србије биће организовани превентивни прегледи. За преглед није потребно заказивање, грађани треба само да дођу до здравствене установе од 8 до 16 сати.

Превентивни прегледи биће организовани у недељу 21. априла 2024. године, у Дому здравља Смедеревска Паланка.

Грађани ће моћи да ураде прегледе за факторе ризика за развој кардиореналног синдрома, односно мерење крвног притиска, мерење пулса, ЕКГ, БМИ, лабораторијске анализе (гликемија, уреа, креатинин), уз процену јачине гломерулске филтрације (еГФР). Заказивање није потребно, већ је довољно само да грађани оду до здравствене установе од 8 до 16 сати.

Важно је напоменути да није потребно заказивати прегледе. Сви су добродошли да искористе ову прилику и брину о свом здрављу. Ваше здравље је на првом месту! Превенција и рана дијагностика од кључног су значаја за даље лечење.

За обављање ових прегледа потребно је да у недељу најпре одете до Службе за лабораторијску дијагностику Дома здравља Смедеревска Паланка (приземље Рудник зграде), где ће бити узоркована крв и учињене анализе, а потом са резултатима одете код лекара у Службу за заштиту здравља одраслог становништва (централна зграда дома здравља, ул. Кнеза Милоша 4) на преглед.

Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције и да превентивне прегледе учини приступачнијим грађанима.

ПРЕВЕНТИВНИ КАРДИОЛОШКИ ПРЕГЛЕДИ У НЕДЕЉУ 7. AПРИЛА

У недељу 7. априла 2024. године, од 08:00 до 16:00 часова, у Здравственом центру Смедеревска Паланка, биће организовани превентивни кардиолошки прегледи (за оне који раније нису имали детектовану кардиолошку болест). За прегледе није потребно заказивање, грађани треба само да дођу до здравствене установе од 8 до 16 сати.

За грађане је организовано:

1. кардиолошки преглед (ТА, ЕКГ) у Општој болници Стефан Високи,

2. контрола глукозе у крви и липидни статус (триглицериди и холестерол), а узорковање крви и анализе радиће се у Служби за лабораторијску дијагностику Дома здравља Смедеревска Паланка (приземље Рудник зграде).

Важно је напоменути да није потребно заказивати прегледе. Сви су добродошли да искористе ову прилику и брину о свом здрављу. Ваше здравље је на првом месту! Превенција и рана дијагностика од кључног су значаја за даље лечење.

За обављање лабораторијских анализа потребно је да најпре добијете одговарајући упут од лекара опште медицине у Дому здравља Смедеревска Паланка. Упут можете добити у петак, суботу и недељу. У недељу, 7. априла, упути ће се издавати у Служби за заштиту здравља одраслог становништва Дома здравља Смедеревска Паланка, у централној згради, у улици Кнеза Милоша бр. 4.

Kolege, 14.05.2024. od 13-14h bice organizovano predavanje u sali DZ.
Tema:
1. Kako prepoznati i leciti zoonoze
2. Prevencija i suzbijanje tuberkuloze
3. Multidisciplinarni pristup lecenju gojaznosti
Predavanje je namenjeno lekarima, stomatolozima, farmaceutima, hirurzima, internistima, biohemicarima, medeicinskim sestrama i zdr.tehnicarima.
Kotizacija:
1. Za 6 poena-700,oo
2. Za 12 poena-1300,oo
3. Za 18 poena-1600,oo

ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ У НЕДЕЉУ 3. МАРТА

С обзиром на то да је фокус здравствене заштите стављен на превенцију, у недељу 3. марта од 8 до 16 сати у око 170 здравствених установа широм Србије биће организовани превентивни прегледи. За преглед није потребно заказивање, грађани треба само да дођу до здравствене установе од 8 до 16 сати.

За грађане који раније нису имали детектовану болест штитасте жлезде, организован је ултразвучни преглед штитасте жлезде, као и одређивање хормона (FT4, TSH, антитиреоглобулинска антитела). Они код којих постоји сумња на болест, биће упућени на додатну дијагностику.

Превенција и рана дијагностика од кључног су значаја за позитиван исход лечења сваке болести. 

За обављање наведених превентивних прегледа потребно је да најпре добијете одговарајући упут од лекара опште медицине у Дому здравља Смедеревска Паланка, а прегледе ћете обавити у лабораторији Опште болнице Стефан Високи (хормони штитасте жлезде) и у Ултразвучном кабинету Дома здравља Смедеревска Паланка (ултразвук штитасте жлезде). 

Лекари опште медицине даваће упуте почев од сутра, односно упут можете добити у петак, суботу и недељу. У недељу упути ће се издавати у Служби за заштиту здравља одраслог становништва Дома здравља Смедеревска Паланка, у централној згради, у улици Кнеза Милоша бр. 4.

Паланачка болница добила нови дигитални мамограф

RTV Jasenica https://tvjasenica.rs/palanacka-bolnica-dobila-novi-digitalni-mamograf/

У кабинету ОБ "Стефан Високи", 14.12.2023. су одржана предавања одобреног пројеката Министарства здравља "Подршка превенцији малигних болести"

Савремени приступ у лечењу метастатских карцинома простате - Abirateron, предавач вмс Зорица Маринковић, главна сестра одељења за иновативне лекове и терапију

Управљање медицинским отпадом, предавач Гордана Кукић, главни санитарни техничар ИОРСА

 

Додела дипломе примаријуса у Палати правде од стране министарке др Дане Грујичић.

Др Јелена Миолски, педијатар, добила звање примаријуса.

ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ У НЕДЕЉУ 3. ДЕЦЕМБРА

С обзиром на то да је фокус здравствене заштите стављен на превенцију, у недељу 3. децембра од 8 до 16 сати у око 150 здравствених установа широм Србије биће организовани превентивни прегледи. За преглед није потребно заказивање, грађани треба само да дођу до здравствене установе од 8 до 16 сати.

За жене старије од 40 година организован је ултразвучни преглед дојке, а за мушкарце старије од 49 година ПСА тест којим се може дијагностиковати рани стадијум карцинома простате. Они код којих постоји сумња на болест, биће упућени на додатну дијагностику.

Превенција и рана дијагностика од кључног су значаја за позитиван исход лечења сваке болести. 

За обављање наведених превентивних прегледа потребно је да најпре добијете одговарајући упут од лекара опште медицине или гинеколога у Дому здравља Смедеревска Паланка, а прегледе ћете обавити у лабораторији ОБ Стефан Високи (ПСА тест) и у ултразвучном кабинету ОБ Стефан Високи.

Лекари опште медицине даваће упуте почев од данас, односно упут можете добити у петак, суботу и недељу. У недељу упути ће се издавати у Служби за заштиту здравља одраслог становништва Дома здравља Смедеревска Паланка, у централној згради, у улици Кнеза Милоша бр. 4.

Лекари гинеколози издаваће упуте почев од данас, односно упут можете добити у петак, суботу и недељу. Гинеколози Дома здравља ће радити и у недељу од 8 до 16 сати како би могли да издају упуте заинтересованима. 

Америчка медицинска мисија 1914-1918.

Odeljenje urologije je uz pomoc donacija  od novembra 2022.g pa sve do sada uz inicijativu načelnika urologije Dr Marko Narić-spec.urologije, sredilo odeljenje (ulazna vrata odeljenja, sobu za intervencije, sestrinsku sobu, lekarsku sobu, hodnik...).
Uz dobru volju donatora („ Srdjan kolor“, Dimitrije Cvetkovic, Starčević Aleksandar, „Poklon sop Elit“, Marko Jeftić, Dr Marko Naric, Jadran Stevanovic, INSA ROAD, Vladimir Perisic-PR VP pack Consulting, Autoservis DETAILERS, FORMA IDEALE, Bogdan Bajkic), uspeli smo da uredimo prostor, okrečimo, opremimo nameštajem,...tako da osoblju urologije, lekarima i sestrama, kao i pacijentima učinimo boravak prijatnijim i poželimo pacijentima što brži oporavak i ujedno izrazimo veliku zahvalnost svima koji su učestvovali u uređjenju prostora.
VELIKA ZAHVALNOST SVIMA!

       

 

ОРГАНИЗОВАНИ ПРЕВЕНТИВНИ ИНТЕРНИСТИЧКИ ПРЕГЛЕДИ ОВОГ ВИКЕНДА У ЗЦ СМЕД. ПАЛАНКА

У суботу 4. новембра 2023. године и у недељу 5. новембра 2023. године од 08:00 до 16:00 часова биће организовани превентивни интернистички прегледи. За преглед није потребно заказивање, грађани треба само да дођу до здравствене установе од 8 до 16 сати.  

За грађане који раније нису имали детектовано кардиолошко обољење, организован је:

1. интернистички преглед (ЕКГ и контрола крвног притиска) у интернистичкој амбуланти Опште болнице "Стефан Високи" у Смед. Паланци,

2. контрола глукозе у крви и липидни статус (триглицериди и холестерол), а узорковање крви радиће се у Служби за лабораторијску дијагностику Дома здравља Смед. Паланка, у Рудник згради.

Грађани који дају крв на анализу до 11 часова, могу очекивати да ће резултати бити готови истог дана до 16 часова. Резултати анализа узетих после 11 часова биће издати наредног дана. Они код којих постоји сумња на болест, биће упућени на додатну дијагностику.Важно је напоменути да није потребно заказивати прегледе. Сви су добродошли да искористе ову прилику и брину о свом здрављу. Ваше здравље је на првом месту! Превенција и рана дијагностика од кључног су значаја за даље лечење. За обављање наведених превентивних прегледа потребно је да најпре добијете одговарајући упут од лекара опште медицине у Дому здравља Смедеревска Паланка. Лекари опште медицине даваће упуте почев од данас, односно упут можете добити у петак, суботу и у недељу. У недељу упути ће се издавати у Служби за заштиту здравља одраслог становништва Дома здравља Смедеревска Паланка, у централној згради, у улици Кнеза Милоша бр. 4

ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ


У недељу 22.10.2023. године,  од 08:00 до 18:00 часова, у Здравственом центру Смедеревска Паланка, у просторијама Дома здравља и Опште болнице „Стефан Високи“, биће организовани превентивни прегледи, у циљу превенције болести штитне жлезде.
Ултра звук штитне жлезде (ЕХО) радиће се у просторијама АТД-а Дома здравља Смедеревска Паланка, док ће се хормони штитне жлезде радити у Служби клиничко биохемијске лабораторије Опште болнице „Стефан Високи“.
Превентивни прегледи су планирани за одрасле који раније нису имали детектовану болест штитне жлезде и  за неосигурана лица,
Сви заинтересовани грађани, без претходног заказивања и упута могу се јавити на преглед, јер су превенција и рана дијагностика од кључног значаја за позитиван исход и лечење сваке болести.

ПОСЕТА МИНИСТАРКЕ ЗДРАВЉА

Министарка здравља проф.  др Даница Грујичић је  09.10.2023. године,  у оквиру посете Здравственом центру Смедеревска Паланка, обишла Општу болницу „Стефан Високи“ и Дом здравља Смедеревска Паланка.

У оквиру посете прво је присуствовала отварању новог пункта Дома здравља Смедеревска Паланка, и том приликом отворила амбуланту  у Глибовцу. Потом је обишла просторије Дома здравља и Опште болнице „Стефан Високи“  у  Смедеревској Паланци.
На крају посете, Министарка здравља одржала је радни састанак у кабинету директора  Опште болнице „Стефан Високи“  са председником општине Смедеревска Паланка,  директором Опште болнице „Стефан Високи“, директором  Дома здравља и њиховим сарадницима. Радни састанак је  резултирао договором о даљим активностима Министарства здравља у оквиру планиране реконструкције болнице, и упознавањем са тренутном  проблематиком и потребама за недостајућом опремом.

Oбавештавамо вас да је почела са радом

Остеодензитометрија на DEXA апарату

У Служби физикалне медицине и рехабилитације Опште болнице „Стефан Високи“, однедавно,  ради нова дијагностичка процедура Остеодензитометрија на DEXA апарату Lunar Prodigiy Primo,GE Healtcare, којом се ради мерење минералне густине кости. Апарат је набављен новчаним средствима добијеним од Министарства здравља Републике Србије. Предности апарата - Снимање траје кратко, неинвазивно је и безболно.

Остеодензитометрија је дијагностичка процедура која се користи за откривање остеопорозе, заснива се на мерењу коштане густине (eng. Bone mineral density – BMD) врата бутне кости и лумбалног дела кичме и костију подлактице. Остеодензитометрија се спроводи код одређених болести и стања на упут лекара специјалисте физикалне медицине и рехабилитације, специјалисте интерне медицине ендокринолога и специјалисте ортопедске хирургије и трауматологије.

Међутим, постоје болести и стања код којих дензитометрију превентивно треба спроводити:

 • имате више од 65. година
 • ако сте у менопаузу ушли пре 45. Године
 • ако болујете од реуматоидног артритиса и других запаљенских болести

      коштано  –  зглобног система

 • ако неко у ближој фамилији нпр. мајка има остеропорозу
 • ако сте нежне грађе, тј. имате BMI испод 19 kg/m2
 • ако имате мањак витамина Д
 • ако сте имали трансплантацију органа
 • ако патите од хроничне бубрежне инсуфицијенције, Кушинговог синдрома,

     болести  гастроинтестиналног тракта (улцерозни колитис, Кронова болест,
стање после гастректомије), хроничног обољења јетре

 • код сумње на остеопорозу на основу радиографског прегледа кичменог стуба
 • у случају смањења телесне висине за 4-5 цм
 • ако сте користили кортикостероиде дуже од 3 месеца
 • ако дуго користите глукокортикоиде

Превентивно спровођење Остеодензитометрије може се вршити на лични захтев пацијента, а  цена за превентивну дијагностику  и неосигурана лица износи 2.000,00 динара.