ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ У НЕДЕЉУ 3. ДЕЦЕМБРА

С обзиром на то да је фокус здравствене заштите стављен на превенцију, у недељу 3. децембра од 8 до 16 сати у око 150 здравствених установа широм Србије биће организовани превентивни прегледи. За преглед није потребно заказивање, грађани треба само да дођу до здравствене установе од 8 до 16 сати.

За жене старије од 40 година организован је ултразвучни преглед дојке, а за мушкарце старије од 49 година ПСА тест којим се може дијагностиковати рани стадијум карцинома простате. Они код којих постоји сумња на болест, биће упућени на додатну дијагностику.

Превенција и рана дијагностика од кључног су значаја за позитиван исход лечења сваке болести. 

За обављање наведених превентивних прегледа потребно је да најпре добијете одговарајући упут од лекара опште медицине или гинеколога у Дому здравља Смедеревска Паланка, а прегледе ћете обавити у лабораторији ОБ Стефан Високи (ПСА тест) и у ултразвучном кабинету ОБ Стефан Високи.

Лекари опште медицине даваће упуте почев од данас, односно упут можете добити у петак, суботу и недељу. У недељу упути ће се издавати у Служби за заштиту здравља одраслог становништва Дома здравља Смедеревска Паланка, у централној згради, у улици Кнеза Милоша бр. 4.

Лекари гинеколози издаваће упуте почев од данас, односно упут можете добити у петак, суботу и недељу. Гинеколози Дома здравља ће радити и у недељу од 8 до 16 сати како би могли да издају упуте заинтересованима. 

Америчка медицинска мисија 1914-1918.

Odeljenje urologije je uz pomoc donacija  od novembra 2022.g pa sve do sada uz inicijativu načelnika urologije Dr Marko Narić-spec.urologije, sredilo odeljenje (ulazna vrata odeljenja, sobu za intervencije, sestrinsku sobu, lekarsku sobu, hodnik...).
Uz dobru volju donatora („ Srdjan kolor“, Dimitrije Cvetkovic, Starčević Aleksandar, „Poklon sop Elit“, Marko Jeftić, Dr Marko Naric, Jadran Stevanovic, INSA ROAD, Vladimir Perisic-PR VP pack Consulting, Autoservis DETAILERS, FORMA IDEALE, Bogdan Bajkic), uspeli smo da uredimo prostor, okrečimo, opremimo nameštajem,...tako da osoblju urologije, lekarima i sestrama, kao i pacijentima učinimo boravak prijatnijim i poželimo pacijentima što brži oporavak i ujedno izrazimo veliku zahvalnost svima koji su učestvovali u uređjenju prostora.
VELIKA ZAHVALNOST SVIMA!

       

 

ОРГАНИЗОВАНИ ПРЕВЕНТИВНИ ИНТЕРНИСТИЧКИ ПРЕГЛЕДИ ОВОГ ВИКЕНДА У ЗЦ СМЕД. ПАЛАНКА

У суботу 4. новембра 2023. године и у недељу 5. новембра 2023. године од 08:00 до 16:00 часова биће организовани превентивни интернистички прегледи. За преглед није потребно заказивање, грађани треба само да дођу до здравствене установе од 8 до 16 сати.  

За грађане који раније нису имали детектовано кардиолошко обољење, организован је:

1. интернистички преглед (ЕКГ и контрола крвног притиска) у интернистичкој амбуланти Опште болнице "Стефан Високи" у Смед. Паланци,

2. контрола глукозе у крви и липидни статус (триглицериди и холестерол), а узорковање крви радиће се у Служби за лабораторијску дијагностику Дома здравља Смед. Паланка, у Рудник згради.

Грађани који дају крв на анализу до 11 часова, могу очекивати да ће резултати бити готови истог дана до 16 часова. Резултати анализа узетих после 11 часова биће издати наредног дана. Они код којих постоји сумња на болест, биће упућени на додатну дијагностику.Важно је напоменути да није потребно заказивати прегледе. Сви су добродошли да искористе ову прилику и брину о свом здрављу. Ваше здравље је на првом месту! Превенција и рана дијагностика од кључног су значаја за даље лечење. За обављање наведених превентивних прегледа потребно је да најпре добијете одговарајући упут од лекара опште медицине у Дому здравља Смедеревска Паланка. Лекари опште медицине даваће упуте почев од данас, односно упут можете добити у петак, суботу и у недељу. У недељу упути ће се издавати у Служби за заштиту здравља одраслог становништва Дома здравља Смедеревска Паланка, у централној згради, у улици Кнеза Милоша бр. 4

ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ


У недељу 22.10.2023. године,  од 08:00 до 18:00 часова, у Здравственом центру Смедеревска Паланка, у просторијама Дома здравља и Опште болнице „Стефан Високи“, биће организовани превентивни прегледи, у циљу превенције болести штитне жлезде.
Ултра звук штитне жлезде (ЕХО) радиће се у просторијама АТД-а Дома здравља Смедеревска Паланка, док ће се хормони штитне жлезде радити у Служби клиничко биохемијске лабораторије Опште болнице „Стефан Високи“.
Превентивни прегледи су планирани за одрасле који раније нису имали детектовану болест штитне жлезде и  за неосигурана лица,
Сви заинтересовани грађани, без претходног заказивања и упута могу се јавити на преглед, јер су превенција и рана дијагностика од кључног значаја за позитиван исход и лечење сваке болести.

ПОСЕТА МИНИСТАРКЕ ЗДРАВЉА

Министарка здравља проф.  др Даница Грујичић је  09.10.2023. године,  у оквиру посете Здравственом центру Смедеревска Паланка, обишла Општу болницу „Стефан Високи“ и Дом здравља Смедеревска Паланка.

У оквиру посете прво је присуствовала отварању новог пункта Дома здравља Смедеревска Паланка, и том приликом отворила амбуланту  у Глибовцу. Потом је обишла просторије Дома здравља и Опште болнице „Стефан Високи“  у  Смедеревској Паланци.
На крају посете, Министарка здравља одржала је радни састанак у кабинету директора  Опште болнице „Стефан Високи“  са председником општине Смедеревска Паланка,  директором Опште болнице „Стефан Високи“, директором  Дома здравља и њиховим сарадницима. Радни састанак је  резултирао договором о даљим активностима Министарства здравља у оквиру планиране реконструкције болнице, и упознавањем са тренутном  проблематиком и потребама за недостајућом опремом.

Oбавештавамо вас да је почела са радом

Остеодензитометрија на DEXA апарату

У Служби физикалне медицине и рехабилитације Опште болнице „Стефан Високи“, однедавно,  ради нова дијагностичка процедура Остеодензитометрија на DEXA апарату Lunar Prodigiy Primo,GE Healtcare, којом се ради мерење минералне густине кости. Апарат је набављен новчаним средствима добијеним од Министарства здравља Републике Србије. Предности апарата - Снимање траје кратко, неинвазивно је и безболно.

Остеодензитометрија је дијагностичка процедура која се користи за откривање остеопорозе, заснива се на мерењу коштане густине (eng. Bone mineral density – BMD) врата бутне кости и лумбалног дела кичме и костију подлактице. Остеодензитометрија се спроводи код одређених болести и стања на упут лекара специјалисте физикалне медицине и рехабилитације, специјалисте интерне медицине ендокринолога и специјалисте ортопедске хирургије и трауматологије.

Међутим, постоје болести и стања код којих дензитометрију превентивно треба спроводити:

 • имате више од 65. година
 • ако сте у менопаузу ушли пре 45. Године
 • ако болујете од реуматоидног артритиса и других запаљенских болести

      коштано  –  зглобног система

 • ако неко у ближој фамилији нпр. мајка има остеропорозу
 • ако сте нежне грађе, тј. имате BMI испод 19 kg/m2
 • ако имате мањак витамина Д
 • ако сте имали трансплантацију органа
 • ако патите од хроничне бубрежне инсуфицијенције, Кушинговог синдрома,

     болести  гастроинтестиналног тракта (улцерозни колитис, Кронова болест,
стање после гастректомије), хроничног обољења јетре

 • код сумње на остеопорозу на основу радиографског прегледа кичменог стуба
 • у случају смањења телесне висине за 4-5 цм
 • ако сте користили кортикостероиде дуже од 3 месеца
 • ако дуго користите глукокортикоиде

Превентивно спровођење Остеодензитометрије може се вршити на лични захтев пацијента, а  цена за превентивну дијагностику  и неосигурана лица износи 2.000,00 динара.