„Подржати родитеље омогућити храњење“


Мајчино млеко је најоптималнија и најсавршенија храна за новорођенче. Састав мајчиног млека се аутоматски прилагођава индивидуалним потребама детета и пружа оптималан однос хранљивих материја за правилан раст и развој који је неопходан. Ексклузивно дојење до шестог месеца живота, као и наставак дојења уз допунску исхрану до краја друге године дететa су актуелне препоруке Светске Здравствене организације. Подршка и промоција дојења су значајна компонента глобалне акције спречавања поремећаја ухрањености. Дојење није питање које се тиче искључиво жена и деце већ колективна друштвена одговорност. Подршку мајкама које доје могуће је обезбедити на различите начине, од стране породице, као и подршке шире околине, а поред здравствених радника и саветника за дојење и подршке пријатеља, као и заједнице у целини.

Светска недеља дојења је глобална кампања коју промовишу већина земаља широм света уз подршку Светске алијансе за промоцију и подршку дојења, Уједињених нација и Светске здрваствене организације. Светска недеља дојења је глобална кампања која се обележава у више од 170 земаља а која се обележава са циљем да се створи друштвена свест о значају и предностима дојења, да се пружи подршка дојењу и да се тиме унапреди заштита здравља мајке и детета. Важно је да се скрене пажња јавности на значај пружања подршке мајкама да обезбеде детету исхрану дојењем, што у кризним и ванредним ситуацијама може спасити живот детета, а често и мајке. Кампања је и прилика да се укаже на предност искључивог дојења у првих шест месеци живота одојчета као и на значај наставка дојења уз допунску исхрану до краја друге године старости детета. Званични датум Светске недеље дојења на глобалном нивоу је током прве недеље августа месеца. Национална недеља промоције дојења у нашој земљи обележава се током прве недеље октобра месеца, односно 40. недеље у години, а симболично представља период трајања трудноће.

 

Поставка радова у музеју на тему "Дојење 2019"

Циљеви Светске недеље дојења године су: Информисање – разумевање значаја и заједничке акције у оквиру Циљева одрживог развоја. Препознавање своје улоге у активностима и шта може да направи разлику. Унапређење сарадње и утврђивање области од заједничког интереса. Подстицање заједничког рада како би се постигли Циљеви одрживог развоја до 2030. године. У оквиру националне недеље подршке дојењу у општој болници „Стефан Високи“ ће уз подршку удружења Родитељ из Смед. Паланке бити одржано низ акција и активности. Том приликом мајкама је кроз практичне примере истакнут значај дојења као и предности које оно пружа како за мајку тако и за дете. Дојење је превентивна интервенција са највећим потенцијалом очувања живота. То је најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за исхраном.

 

Радионица о дојењу

у ОБ "Стефан Високи"

 

Пузијада 2019