ОВДЕ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ГАЛЕРИЈУ СЛИКА НАШЕ ЦРКВЕ

 

 


У ГОДИНИ ЈУБИЛЕЈА ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ ГОСПОДИН ЈОВАН ПОСЕТИО БОЛНИЦУ, ПОСТАВИО КАМЕН ТЕМЕЊАЦ ЗА ИЗГРАДЊУ ЦРКВЕ У БОЛНИЧКОМ ПАРКУ И ТИМЕ УПРИЛИЧИО ПРВУ ЗВАНИЧНУ ПОСЕТУ ВИСОКОГ ЦРКВЕНОГ ПРЕДСТАВНИКА ЗА 50 ГОДИНА  ПОСТОЈАЊА

 

ЛЕЧИЛИШТЕ ДУХА

Камен темељац за изградњу цркве у парку ОБ „Стефан Високи“, положен је 09. јануара. Свечаном чину присуствовао је Његово преосвештенство епископ шумадијски господин Јован, директор ОБ „Стефан Високи“ др Милан Бркић, запослени у болници и паланачко свештенство.
Владика Јован је уз саслуживање архојерејског намесника јасеничког протојереја-ставрофора Николе Гвоздића, протојереја-ставрофора Велибора Ранђића, јереја Слободана Сенића и ђакона Ивана Гашића, на почетку свечаности освештао земљиште, поставио камен темељац и часни крст за нови храм у кругу болнице.

Црква је тело Божије - рекао је епископ шумадијски Јован. – А ми данас овде започињемо, заиста благословом Божијим да градимо цркву заједнице Бога и људи, у намери да саградимо и храм у коме ће се људи изграђивати у заједницу Бога и људи. Овај храм и ово данашње постављање камена темељца је посвећен нашем, светом српском деспоту Стефану. Овај храм, сигурно неће бити по величини као његова Манасија и друге његове задужбине, али храм се никада не мери по квадратури него се мери по мери вере наше, по мери љубави наше коју уграђујемо  у изграђивању храма. Данас ова варош заиста добија још један „биљег“ и сви ви који сте иницијатори и сви ви који ће те помоћи да се гради и изгради овај храм, уствари се придружујете оној предивној плејади Немањића задужбинара. Овај град, рекох, данас добија овај „биљег“. Ви већ имате други „биљег“, ову болницу у којој људи својим знањем помажу и олакшавају бол онима који се овде лече. Имате у овом граду и нешто што други немају, трећи „биљег“, бању Кисељак, кроз коју можемо да се уверимо да Бог заиста чини чуда. Дакле, болница, бања и овај храм у коме треба да нађемо утеху души нашој. Да нађемо мира са собом и са другима али и са Богом. Зато, нека је благословено ово дело наше данас, браћо и сестре - рекао је епископ шумадијски Јован на крају освештавања камена темељца. 


Владика Јован, обраћање присутнима у болничком парку

Његово преосвештенство епископ Јован заједно са паланачким свештенством и члановима црквеног одбора, игуманијом манастира Копорин мати Агнијом и сестра Теклом, наставио је своју посету болници, разговорима који су вођени  у Кабинету директора са директором и ПР-ом болнице, члановима организационог одбора за прославу јубилеја и одбора за изградњу цркве, уз пригодан ручак.

Овом приликом директор болнице др Милан Бркић је поздравио госте и изразио своје задовољство што је идеја преточена у дело и што ће изградња храма употпунити лечење, духа и тела и потсетио на ту нераскидиву везу која датира још од зачетка наших првих болница које су биле у српским манастирима.

Отац Никола Гвоздић је том приликом рекао да му је одговорност али и велика част, да као архијерејски намесник јасенички учествује у овако великом делу и захвалио се др Милану Бркићу директору болнице што је разумео потребу и омогућио реализацију изградње а Наташи Милосављевић ПР-у болнице, на идеју и ангажовању да се у болничком парку подигне један духовни храм.
Након разговора о свеопштим зеједничким темама које је владика Јован водио са лекарима, начелником хирургије, неуропсихијатрије и очног одељења, уследило је фотографисање.


Заједничка фотографија са његовим преосвештенством владиком Јованом

Потом је преосвећени владика Јован са директором болнице др Миланом Бркићем  обишао бању Кисељак и извор минералне воде, где се уверио у квалитет како топле тако и хладне минералне воде и у лепоту природе у самом парку.  

Овом приликом директор је објаснио своје намере и досадашње ангажовање око стављања у функцију зграде физикалне медицине које припада болници али и обавестио о предлогу пројекта „Карађорђе“ који као своју идеју уједињења у један регионални туристички пројекат реализаује ПР болнице Наташа Милосављевић у оквиру Канцеларије за локални развој општине. Његово преосвештенство епископ шумадијски господин Јован, је уверивши се у природни потенцијал и добре намере директора болнице, предложио и сваку своју помоћ  уколико то директор процени да је потребно.
Ово је иначе била и прва званична посета Његовог преосвештенства епископа шумадијског господина Јована, ОБ „Стефан Високи“ и бањи Кисељак али и прва посета овако високог представника цркве  овој здравственој установи која постоји већ пола века.

Н.М